Stop Parkin’ Start livin’

Wat kun je doen bij het horen van een diagnose zoals de ziekte van Parkinson.
Stop Parkin’ Start livin’  is de titel van een boek van auteur: John C. Coleman ND. Met de titel wil hij zeggen: Laat de verschijnselen van de ziekte van Parkinson achter je en begin te leven. De schrijver woont in Australië en heeft zelf jaren met de verschijnselen van de ziekte van Parkinson geworsteld. Hij gaat uitgebreid in op de verschijnselen en op allerhande onderzoeken die geen antwoorden geven over de oorzaak. Hier ga ik nu niet over vertellen. Ik wil de algemene boodschap die ik uit het boek haal met jullie delen.  Dit boek geeft mij de aanleiding voor een nieuw blog.
Vanuit de zienswijze van de natuurgeneeskunde geeft hij aan dat een aantal factoren invloed hebben op het ontstaan van Parkinson. Hij spreekt hier over genetische factoren, omgeving, voeding, contact met giftige stoffen, stresservaringen uit de kindertijd en het latere leven en onze spirituele ontwikkeling. Slecht verwerkte traumatische c.q. stresservaringen, ook van lang geleden, werden bij zeer veel onderzochte personen met verschijnselen van de ziekte van Parkinson, gevonden. De stressperiode bij deze mensen viel altijd voor het vijftiende levensjaar! Voor mij was het stuk waar Coleman ongeveer mee eindigt erg herkenbaar. Je reis op weg naar herstel/gezondheid begint op het moment dat je het besluit neemt om veranderingen in je leven aan te brengen. Jij bent de enige die dat besluit voor jou kan nemen. Het maakt niet uit hoe slecht je er aan toe bent, op dit moment kun je starten met het nemen van gezonde besluiten. Coleman geeft de volgende ideeën tot besluitvorming aan:

 • Weet dat je echt zo gezond als mogelijk wilt zijn
 • Erken dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid
 • Erken en wees dankbaar dat je verleden je tot dit besluit heeft gebracht
 • Heb er begrip voor dat het verleden onveranderlijk is: ‘Shit happens’
 • Kijk in de spiegel en zeg: ik houd van jou
 • Omgeef je met mensen die jij onvoorwaardelijk lief hebt en die jou onvoorwaardelijk lief hebben.
 • Houd er rekening mee dat jij je eigen ‘expert’ bent en werk alleen met diegene die jouw expertise honoreren.
 • Hulpverleners die voorbij gaan aan jouw wensen en behoeften kun je beter niet meer bezoeken.
 • Houd een dagboek bij.
 • Bekijk nauwkeurig je voedingsgewoonten.
 • Ontgiftig je leven.
 • Lach, ontspan, mediteer en wees vooral NU gelukkig.
 • Draag zorg voor een goede vochtbalans. (zie Aqua Hydration Formulas www.hydration.org)
 • Ga de uitdaging aan nieuwe zaken uit te proberen zoals: homeopathie, bloemen essences, coaching, kijk wat bij je past. Neem de tijd.
 • Maak gebruik van Bowen therapie, cranio sacrale therapie of een andere lichaamsgerichte therapie die bijdraagt aan jouw welbevinden.
 • Het herstel gaat niet snel. Het vraagt toewijding. Bestand zijn tegen frustraties zowel vanuit je eigen kant als van diegenen die mee voor je zorgen, ook de hulpverleners.

Goede reis!

Je begrijpt wel dat dit rijtje goede voornemens niet alleen geldt voor mensen die de verschijnselen vertonen van de ziekte van Parkinson. Het geldt voor veel neurologische aandoeningen en andere ziekten. Van al diegenen die voor deze weg hebben gekozen en erin geslaagd zijn kun je stellen

 •  dat het hen gelukt is om innerlijke vrede in zichzelf te vinden
 •  dat zij geloofden het waard te zijn geliefd te worden
 •  dat zij begrepen dat het belangrijkst in het leven is dat zij van zichzelf houden en van   anderen die hen na staan
 •  dat materiële bezittingen belangrijk zijn in de mate dat zij nodig zijn om in de   basisbehoeften te voldoen.

Ik wil hieronder een voorbeeld uit de eigen praktijk geven waarbij geen genezing mogelijk is maar wel positieve beïnvloeding.

Beschrijving:

Vrouw ongeveer vijftig jaar, getrouwd, twee kinderen. De ziekteverschijnselen begonnen al in haar jeugd met name bij de schouders. Het duurde lang voordat er een diagnose was. Ze was inmiddels moeder toen ze de diagnose hoorde.Facioscapulohumerale dystrofie: dit is een dominanterfelijke spierziekte. Dit betekent dat je de genen erft maar dat de uitingsvorm kan verschillen. Toen ze bij mij kwam was er sprake van veel beperkingen: weinig kracht in de armen vooral in de linker arm, benen voelden niet al te sterk, kuiten waren dun, hard en koud. Verbeteringen ten gevolge van de behandelingen en het drinken van 1,5 liter water per dag: Meer energie, minder pijn, meer kracht in de armen, kuiten worden soepeler, benen lijken meer bij het lichaam te horen. Door deze verbeteringen werd het weer mogelijk om werk te zoeken. Momenteel werkt deze vrouw 3 dagen in de week, in een horecagelegenheid. Daarnaast heeft ze haar eigen huishouden en brengt ze met grote regelmaat een nest kleine katjes groot.  Dit alles met een goed humeur en een goed gevoel van eigen waarde.  Ik hoop dat dit inspiratie geeft om niet bij de pakken neer te gaan zitten als er een vervelende diagnose verteld wordt.

Tips om pijn te verminderen

Vul uw naam en email hieronder in.
U ontvangt het gratis e-book.

10 + 13 =