Ooracupunctuur

Zijn de plaatsen in het lichaam waar we een bepaalde emotie ervaren universeel?
Pablo Picasso zei het al: Kleur, als kenmerk (dat wat de aandacht trekt) wordt bepaald door de emotie!

In het Engels wordt ook wel gezegd : ‘ issues are in your tissues’ vrij vertaald , dat wat je raakt/bezighoudt, wordt weerspiegeld in je weefsels, je lichaam.

Dit is de introductie naar de resultaten van een onderzoek wat gepubliceerd is door the National Academy of Sciences.

De resultaten laten zien dat iedereen een bepaalde emotie op een zelfde plaats in het lichaam ervaart. Of het nu gaat om verdriet waarvan je een brok in de keel krijgt, koude voeten, opwinding, een warm gevoel van een eerste kus of een stevige knuffel, onze lichamen reageren op onze gevoelens met fysiologische reacties. Dit nieuws staat niet in de krantenkoppen maar voor mij is het zo mooi dat ik het met jullie wil delen.

De onderzoekers bestudeerden zeven fundamentele emoties zoals hieronder genoemd evenals de neutrale situatie. Ze keken ook naar zeven andere emoties.

 • Fundamentele emoties (basis emoties)
 • Anger boos, kwaad, verbolgen
 • Fear vrees, angst
 • Disgust walging, afkeer
 • Happiness geluk
 • Sadness verdriet, droefheid
 • Surprise verrassing, overrompeling, verbazing
 • Neutral neutraal
 • Niet fundamentele emoties
 • Anxiety bezorgd, ongerust, vurig verlangen
 • Love liefde
 • Depression depressie, somberheid, neerslachtigheid
 • Contempt minacht, verachting, belediging van
 • Pride Trots, fier, hoogmoed
 • Shame schaamte, schande
 • Envy Afgunst, nijd

Er zijn 700 mensen onderzocht in Finland, Zweden en Taiwan. Zij gaven zelf aan waar zij in hun lichaam een toe- of afname van een bepaald gevoel konden opmerken. Vervolgens gebruikten zij op de computer een kleurenpallet (emBODY) om zowel de positieve als de negatieve gevoelens op het plaatje van het lichaam (zie begin) aan te geven, bij de verschillende emotionele omstandigheden. De schaal loopt van rood, voor actief/ toenemend, tot donker blauw, voor niet actief/afnemend.Er zijn vijf experimenten uitgevoerd. De deelnemers kregen twee plaatjes van lichamen te zien met daarnaast emotionele woorden, verhaaltjes, filmpjes en gezichtsuitdrukkingen. Zij mochten dan op de plaatjes op de computer de plek inkleuren op de silhouetten, overeenkomstig waar zij zelf een toe- of afname van de emotie voelde, opgeroepen door de plaatjes ed. .

Je kunt nu duidelijk op het plaatje bovenaan zien hoe enorm groot het verschil is tussen je gelukkig (happiness) voelen (vierde bovenste rij) en je neerslachtigheid (depression) voelen (derde onderste rij). Kennelijk heeft de uitdrukking ‘feeling blue’ bij een depressie enige waarheid in zich. Bij -gelukkig voelen- zien we dat dit de enige emotie is waarbij het gehele lichaam betrokken is.

Neerslachtigheid en verdriet geven een vergelijkbare afname van gevoelens. De onderzoekers wijzen op het feit dat “de niet fundamentele emoties” een veel kleinere verandering in lichaamsgewaarwording laten zien. Uitzondering hierop vormen een hoge graad van overeenkomst tussen de emotionele staat van angst en verdriet en hun respectievelijke klinische variant, angststoornis en depressie. (Zie het figuur)

Dit betekent dat lichamelijke gewaarwordingen verbonden aan emoties ongeacht iemands taal of cultuur , kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van emotionele stoornissen. Het verder onderzoeken van de subjectieve lichamelijke gewaarwordingen verbonden aan menselijke emoties kunnen ons mogelijk behulpzaam zijn bij het begrijpen van stemmingswisselingen zoals depressie en angststoornissen.

Maar er is ook meer stof voor onderzoekers in positieve psychologie. Het unieke activeringspatroon van het hele lichaam als we ons gelukkig voelen, kan heel belangrijk zijn voor neurowetenschappers die de rol van de positieve emoties op neurologische processen proberen te begrijpen. Het gebied van de positieve neurowetenschap heeft zich sinds 2008 ontwikkeld als een subspecialiteit van de positieve psychologie. Onderzoekers focussen zich o.a. op neurale patronen in de hersenen die samenhangen met mededogen en met neurologisch proces van veerkracht. Dit soort onderzoeken tonen ons dat positieve emoties en interventies onze gezondheid, prestaties en veerkracht vergroten en dat we daardoor beter bestand zijn tegen depressie en angststoornissen.

Wat wij voor ons dagelijks leven kunnen meenemen uit dit soort onderzoeken is dat hoe meer empathie/ mededogen we voor onszelf en voor de ander op kunnen brengen hoe gezonder het voor ons allen is. Door mee te voelen sla je een brug tussen jou en de ander en ontstaat er meer begrip. Dit is altijd beter dan afwijzen , veroordelen etc.

Positieve emoties leiden op korte termijn tot meer flexibiliteit, openheid en creativiteit en op de lange termijn tot opbouw van emotionele, cognitieve en sociale hulpbronnen. In het boek : Positivity van Barbara Fredrickson kun je hier meer over lezen.

Waar gaat je interesse nog meer naar uit?

Graag je reactie wensen, ideeën e.d. hieronder in het commentaar veld.
Ken je anderen die net als jij dit soort vragen hebben? Deel deze blog met ze en laat hen ook vragen stellen.

Ik deel met jullie wat ik in de loop van de tijd heb geleerd, verzameld, uitgeprobeerd en wat voor mij in mijn praktijk werkt. Het is dus niet DE waarheid, het is mijn waarheid. Ik waardeer het als je jouw waarheid met mij deelt!
Dit blog vervangt geen persoonlijk consult of behandeling.

Meer informatie:

destillestroom@gmail.com
T:0455640522
www.pijnindeonderrug.com
www.destillestroom.nl
www.facebook.com/www.destillestroomnl2005

KOP