De bijnieren – bijnieruitputting

De bijnieren

Als ik over vermoeidheid hoor of dat iemand vertelt dat hij zich voortsleept of dat hij geen energie meer heeft voor leuke dingen, denk ik al gauw aan de bijnieren. Er is mogelijk teveel van de bijnieren gevraagd. Dezelfde gedachte komt bij mij op als ik verhalen hoor over langdurige stress, veel werkdruk, veel gepest worden, vaker geplaagd worden door een infectie, een chronische ziekte hebben, depressief zijn, geen zelfvertrouwen hebben, geen zelfrespect hebben.

Wat heeft dit allemaal met de bijnieren te maken en waar zitten die. Wij hebben allemaal 2 nieren meegekregen en iedere nier heeft een toefje er bovenop zitten en dat is de bijnier. Deze kleine toefjes zijn heel belangrijk. Deze organen zorgen er met name voor dat we voldoende energie hebben. Deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe je je voelt en zelfs de manier waarop je denkt. Dit komt door de aanmaak van verschillende hormonen waaronder: het anti-stresshormoon adrenaline, het beschermende hormoon cortisol en het energiehormoon DHEA.

Vroeger hadden wij de adrenaline nodig als wij mogelijk werden aangevallen door een leeuw of beer (natuurlijke dreiging). Deze dreigingen kennen wij niet meer in ons dagelijks leven, echter er zijn heel wat andere dreigingen bij gekomen. Ons lichaam reageert daar nog steeds op met het vrij maken van adrenaline, dit geeft ons de energie en alertheid om weg te rennen. Wegrennen doen wij niet meer, maar wij krijgen in een dreigende situatie nog steeds een hevige energieboost, met een verhoogde hartslag, een verhoogde bloeddruk, aangespannen spieren, scherper horen en zien, een verhoogde alertheid zeg maar, je staat op scherp!  Tegelijkertijd wordt er ook cortisol aangemaakt. Dit werkt wat milder waardoor het lichaam het wat langer volhoudt. Er wordt weer een ‘evenwicht’ gecreëerd.
Naast kortdurende dreigingen hebben we in onze tijd veel meer last van veel langdurige stress, wat een hoge aanmaak van cortisol oproept. Als extra hebben wij tegenwoordig ook te maken met stress in de vorm milieuvervuiling (geluiden, beelden, indrukken), veel bewerkte voedingsproducten, veel koffie, frisdrank, allergieën…
Door de stress wordt er zo continu adrenaline aangemaakt wat je lichaam sloopt, je komt niet meer tot rust.

Waarschijnlijk heb je het al in de gaten, het ontstaan van een bijnieruitputting is een sluipend proces. Dat kan een proces van jaren zijn waarbij de voortdurende productie van het ‘beschermende’ hormoon cortisol tot uitputting leidt van de bijnieren. Door een tekort aan cortisol kunnen nieuwe ziekteverschijnselen ontstaan. Je gewicht kan toenemen, je botten kunnen ontkalken, je kunt spiermassa verliezen, je krijgt een dunnere huid, je vertering kan verstoord raken, je kunt slaapproblemen krijgen, je immuunsysteem raakt steeds meer in de versukkeling. Deze klachten worden ook nog al eens verbonden aan de overgang of aan het ouder worden.
Het zou zo maar kunnen zijn dat je wat herkent. Wat staat je dan te doen, wees lief voor jezelf en kijk eens recht in de spiegel zonder veroordeling. Beter is je af te vragen van wie je al je werkzaamheden zo nodig MOET doen. Wie is die slavendrijver? Zou je het zelf kunnen zijn… dan kun je het ook omkeren!

Door een langdurige intensieve belasting kunnen de bijnieren uitgeput raken. Je kunt je huisarts of een endocrinoloog vragen om je bijnierwaarden te laten bepalen in het bloed of in het speeksel. Bloedbepaling geeft niet altijd uitsluitsel. Je voelt je beroerd en toch liggen de waarden binnen de grenzen! Speekseltesten zijn verfijnder. Zij geven een beter beeld over de hormonale reacties in de cel.

Ons lichaam is met zijn voortdurende hang naar evenwicht heel lang in staat om ons overeind te houden. Veel zo niet alle hormonen werken met elkaar samen dan wel beïnvloeden elkaar. Als een hormoon uit balans is dan probeert een ander hormoon de boel toch in balans te houden. Dit kan lang goed gaan maar het gebeurt niet straffeloos jaren achtereen. Zo komen er steeds andere klachten bij.

Typisch voor een bijnieruitputting is ondanks goed slapen toch vermoeid opstaan, vaak een blijvende trek in zoete en zoute dingen, weinig mogelijkheid om nog iets van stress op te vangen en een laag energieniveau.

De volgende keer zal ik je aangeven wat je zelf kunt doen. Het zal niet makkelijk zijn, soms zijn er flinke veranderingen in je gedrag, voedingspatroon of je werkzaamheden nodig. Door hier aan te gaan staan zet je wel je zelf op de eerste plaats, daar waar je hoort te staan!

Op jouw gezondheid!

Waar gaat je interesse nog meer naar uit?

Graag je reactie wensen, ideeën e.d. hieronder in het commentaar veld. Ken je anderen die net als jij dit soort vragen hebben? Deel deze blog met ze en laat hen ook vragen stellen.

Ik deel met jullie wat ik in de loop van de tijd heb geleerd, verzameld, uitgeprobeerd en wat voor mij in mijn praktijk werkt. Het is dus niet DE waarheid, het is mijn waarheid. Ik waardeer het als je jouw waarheid met me deelt! Dit blog vervangt geen persoonlijk consult of behandeling.

Meer informatie:
destillestroom@gmail.com
T 045 5640522
www.pijnindeonderrug.com
www.destillestroom.nl
www.facebook.com/www.destillestroomnl2005

Tips om pijn te verminderen

Vul uw naam en email hieronder in.
U ontvangt het gratis e-book.

5 + 2 =