Hormonale disbalans door stress

Hoe meer ik me verdiep in de gezondheid en hormonale klachten, hoe meer ik er achter kom dat onze bijnieren heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zij hebben een grote invloed op de balans in onze hormoonhuishouding. Deze balans bepaalt onze algehele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

Een verstoring in de hormoonbalans geeft een veelheid aan klachten omdat hormoonfuncties elkaar voor een deel overlappen.De klachten zijn niet altijd heel specifiek. Het zijn klachten die in de reguliere gezondheid te vinden zijn onder verschillende symptoomgroepen van bepaalde diagnoses.

Stress speelt vaak een rol bij een hormonale disbalans. Stress geeft reacties via twee systemen:
A: De korte route ofwel de (nor)adrenaline route (vanuit bijniermerg). Deze route beschermt bij direct gevaar. Bij een schrikreactie wordt er meteen adrenaline vrijgemaakt (voornamelijk in de bijnier) om  actie te kunnen ondernemen, wegrennen, schreeuwen, huilen.
B: De lange route verloopt via de as van de hypothalamus-hypofyse-bijnier. De hypothalamus en de hypofyse vormen een onderdeel van de hersenen. Bij hormoonklieren is het meestal zo dat als de een reageert, de productie van een volgend hormoon gestimuleerd of geremd wordt. Het eindproduct kan dit systeem weer stilleggen.
In deze route wordt de hypothalamus door een stressprikkel geactiveerd tot het vrijmaken van het Corticotropine Releasing Hormoon (CRH). Dit activeert vervolgens de hypofyse tot de productie van Adreno Corticotroop Hormoon (ACTH). De hypofyse zorgt voor de productie van ACTH. ACTH activeert vervolgens de productie van cortisol in de bijnier. Als er voldoende cortisol is geproduceerd, is dit een seintje voor de hypothalamus en de hypofyse om te stoppen met de productie van CRH en ACTH waardoor de productie van cortisol wordt geremd. Dit laatste proces duurt 30 tot 60 minuten.

De hypothalamus zorgt ook voor de productie van endorfine. Endorfine heeft een antistress werking en een pijnstillende werking (binnen 15 sec). Echter bij flinke stressprikkels kan endorfine de prikkel niet onder controle houden of er wordt te weinig endorfine aangemaakt.
We spreken van grote stressprikkel bij:
–  een traumatische (ingrijpende) gebeurtenis
–  een chronische stressprikkel
Endorfine  werkt ook als een soort beloningssysteem in onze hersenen. Het heeft een rustgevend effect. Als er minder van deze stof aanwezig is kunnen we uitstelgedrag gaan vertonen, we zoeken stevigere prikkels en onze motivatie neemt af.

stress3 Geruststellend gevoel
Dat geruststellend gevoel wordt ook vaker opgewekt door troostvoeding en door junkfood. De stof exorfine maakt bepaalde producten tot ‘troostvoeding’. Dit zijn vaak producten met: gluten, zuivel, soja ,spinazie en geraffineerde suikers. Eerst krijgen we een rustgevend effect van exorfine. Op de langere duur treedt er een soort verslaving op, wij hebben steeds meer nodig om het zelfde geruststellende gevoel te krijgen. Exorfine remt ook de productie van endorfine.

Bijnieren
Bij stress spelen je bijnieren een belangrijke rol in het produceren en managen van stress-hormonen. Het is de functie van de stress-hormonen om je lichaam in staat te stellen met stress, uit verschillende bronnen, om te gaan. Van verwonden, ziekte tot werkstress en relatieproblemen. Jouw weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van je bijnieren.

Lange perioden van stress zijn de primaire oorzaak van uitgeputte bijnieren. Stress kan zowel een feitelijke oorzaak hebben (bijvoorbeeld financiële problemen, relatieproblemen, problemen op het werk, etc) als een mentale oorzaak (zoals onzekerheden, altijd in je hoofd lopen ‘malen’, angsten zoals faalangst, etc). Hierbij geeft stress je vaker het gevoel dat je door moet en geen keuze hebt.
Je lichaam reageert in alle vormen van stress met de productie van stresshormonen waaronder cortisol dat in de bijnieren (bijnierschors) wordt geproduceerd. Echter, deze fysieke stressreactie die je voorbereid om b.v. weg te rennen is totaal niet functioneel als je bijvoorbeeld stress hebt omdat je in de file staat en te laat komt voor je afspraak. Op de lange termijn is deze stressreactie zelfs schadelijk voor je gezondheid.

Langdurige stress kan leiden tot:

–  vermoeidheid, burn-out
–  menstruatie klachten, (voor en tijdens de menstruatie)
–  menopauzale klachten

Wat te doen bij stress
De meeste stress die ons bijvoorbeeld op het werk omgeeft, of de stress in de wereld met oorlog e.d. zijn niet echt beïnvloedbaar door ons. Het allerbelangrijkste is om te leren onderscheid te maken in de stress die we niet kunnen beïnvloeden en de stressfactoren die we wel kunnen beïnvloeden. Je raadt het al. Daar waar je invloed uit kunt oefenen daar mag je je energie in steken. Daar moet je je verantwoordelijkheid ook nemen.
Daar waar je geen invloed op hebt ‘mag’ je eigenlijk geen energie insteken want dat ondermijnt je gezondheid/ Voor je gezondheid zijn de volgende zaken in het opvangen en verwerken van stress belangrijk: assertiviteit, grenzen stellen, nee zeggen, werkbelasting, voldoende bewegen en communicatie met jezelf, je partner en je omgeving.

Op jouw gezondheid!

Waar gaat je interesse nog meer naar uit?

Graag je reactie wensen, ideeën e.d.  hieronder in het commentaar veld.
Ken je anderen die net als jij dit soort vragen hebben? Deel deze blog met ze en laat hen ook vragen stellen.

Ik deel met jullie wat ik in de loop van de tijd heb geleerd, verzameld, uitgeprobeerd en wat voor mij in mijn praktijk werkt. Het is dus niet DE waarheid, het is mijn waarheid. Ik waardeer het als je jouw waarheid met me deelt!
Dit blog vervangt geen persoonlijk consult of behandeling.

Meer informatie:

destillestroom@gmail.com
T: 045 5640522
 www.pijnindeonderrug.com
 www.destillestroom.nl
 www.facebook.com/www.destillestroomnl2005

Tips om pijn te verminderen

Vul uw naam en email hieronder in.
U ontvangt het gratis e-book.

6 + 12 =